19.07.2021

Stanowisko KIPA do nowelizacji ustawy o zachętach

KIPA złożyła stanowisko do ustawy zmieniającej ustawę o zachętach

18 lipca, w ramach konsultacji publicznych ogłoszonych przez Ministerstwo Kultury, Dziedzictwa i Sportu, Zarząd KIPA złożył stanowisko do projektu ustawy zmieniającej ustawę o zachętach, która zaproponowała m.in. wprowadzenie oceny eksperckiej wniosków o wsparcie finansowe i wydłużenie terminu rozpatrzenia wniosku o wsparcie finansowe.

Stanowisko KIPA zawiera następujące elementy:

• rekomendację do pozostawienia ustawy w stanie niezmienionym w okresie pandemii,
  • podkreślenie wagi zachęt w czasie pandemii jako mechanizmu, dzięki któremu możliwe jest budowanie budżetów produkcyjnych i ochrona miejsc pracy na rynku audiowizualnym,
  • przedstawienie ryzyk związanych z usunięciem automatyzmu przyznawania zachęt do produkcji audiowizualnej, w tym zmniejszenia zainteresowania zagranicznych producentów polskim rynkiem oraz niezrealizowania założonych w momencie przyjmowania ustawy efektów ekonomicznych,
  • ocenę wprowadzenia merytorycznej oceny eksperckiej wraz z analizą systemów oceny eksperckiej występujących w innych państwach,
  • rozwiązania alternatywne do zaproponowanego przez Ministra (zmiana art 11 ustawy lub zmiana testu kulturowego poprzez zwiększenie wagi kryteriów kulturowych),
  • zwrócenie uwagi na skutki wydłużenia terminu rozpatrywania wniosku o wsparcie finansowe, w tym spadek konkurencyjności międzynarodowej polskiego mechanizmu zachęt,
  • uwagi szczegółowe, w tym do systemu wyboru ekspertów, relacji między dotychczasowym a proponowanym systemem oceny wniosków o wsparcie finansowe, roli opinii ekspertów,
  • postulaty dotyczące wprowadzenia zmian do ustawy o zachętach, w tym możliwości rozkładania wsparcia na raty oraz możliwości ustanawiania zabezpieczeń na zachętach przez zewnętrzne podmioty finansujące (banki lub inwestorów).

Z pełną treścią stanowiska można zapoznać się przez następujący LINK.

KIPA