27.09.2022

STANOWISKO KIPA WS. ZMIANY ROZPORZĄDZENIA BHP

KIPA złożyła stanowisko ws. zmiany Rozporządzenia Ministra Kultury ws. bezpieczeństwa i higieny pracy przy produkcji filmowej

W odpowiedzi na zaproszenie do konsultacji publicznych projektu zmiany rozporządzenia Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z dnia 15 marca 2011 r. ws. bezpieczeństwa i higieny pracy przy produkcji filmowej, Zarząd KIPA pod przewodnictwem Alicji Grawon-Jaksik 27 września poparł zaproponowane w projekcie rozporządzenia zmiany.

Nowelizacja ma na celu doprecyzowanie regulacji odnoszących się do pracy członków grupy zdjęciowej na planie zdjęciowym w dwóch obszarach:

1. wprowadzenia wymogu posiadania przez kaskaderów udokumentowanego doświadczenia lub odbytych szkoleń, co ma zapobiegać sytuacji, w której ryzykowne czynności są podejmowane na planie filmowym przez osoby nie posiadające stosownych kwalifikacji,
  2. obligatoryjnego zapewnienia na planie posiłków i napojów, a w okresie od września do maja oraz w porze nocnej – posiłków i napojów gorących.

Tworzenie warunków bezpieczeństwa produkcji filmowej jest jednym z priorytetów KIPA. Wprowadzenie wymogu posiadania udokumentowanego doświadczenia lub odbytych szkoleń przez kaskaderów przyczyni się do ograniczenia występowania ryzykownych sytuacji, zagrażających życiu lub zdrowiu samych kaskaderów i wszystkich osób znajdujących się na planach filmowych.

Jednocześnie Zarząd KIPA zwrócił uwagę, że należy rozważyć poddanie pod dyskusję środowiskową i konsultacje publiczne rozszerzenie obowiązywania rozporządzenia na produkcję innych niż film utworów audiowizualnych, takich jak np.: serial, film reklamowy, teledysk, audycja telewizyjna. Produkcja audiowizualna dzisiaj jest dużo bardziej zróżnicowania niż 10 lat temu, a ryzyka związane z BHP występują na wszystkich planach zdjęciowych.

KIPA